Maxioms Pet

X

Camil Petrescu

Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 — d. 14 mai 1957) a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura română în special ca inițiator al romanului modern.
S-a născut la București, la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, înainte de nașterea scriitorului) și al Anei Cheler. A fost crescut de o doică din familia subcomisarului de poliție Tudor Popescu, din mahalaua Moșilor. După gimnaziu, continuă studiile la Colegiul „Sfântul Sava“ și la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din București. Rezultatele bune la învățătură îl transformă în bursier intern, iar din 1913 urmează cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București. Își ia cu brio licența, cu calificativul „magna cum laude“, în fața unei comisii prezidată de profesorul de filosofie P.P. Negulescu. Devine mai apoi profesor de liceu la Timișoara. Își ia doctoratul în filosofie cu o teză despre teatru, intitulată „Modalitatea estetică a teatrului“. A publicat un studiu în lucrarea „Istoria filosofiei“, coordonată de N. Bagdasar, legat de un cîmp nou, fenomenologia în opera lui Husserl.
Debutează în revista Facla (1914), cu articolul Femeile și fetele de azi, sub pseudonimul Raul D.
Încă din anul 1920 participă la ședințele cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu, iar în revista omonimă publică primele poezii. Furtunosul gazetar de stânga, N. D. Cocea e modelul său spiritual. Acesta va fi prototipul viitorului său erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor și a eroului său, Ladima, din romanul Patul lui Procust.
Debutul editorial se petrece cu un volum de Versuri. Idee. Ciclul morții în 1923. În 1933 publică cel mai valoros roman al său și unul dintre romanele importante ale Modernismului european, Patul lui Procust.
În 1939 este numit directorul Teatrului Național din București, unde va rezista doar 10 luni, iar din 1947 este ales membru al Academiei Române.
Moare la 14 mai 1957, la București. Astfel, masivul roman social închinat lui Nicolae Bălcescu Un om între oameni rămâne neterminat. Ion Negoițescu îi va caracteriza sec romanul, drept „o întreprindere jalnică” pe motiv că autorul îmbrățișase principiile realismului socialist și devenise unul dintre susținătorii noului regim comunist.

Camil Petrescu 's Bio

  • Profesie:Romancier, Dramaturg, Poet

  • Născut(ă):22.04.1894

  • Decedat(ă):14.05.1957

  • Nationalitate:Român

Trimite prin:

Maxioms de Camil Petrescu

  ( comentarii )
  40  /  76  

Criza economica nu atinge deloc pe cei bogati, gasitori intotdeauna a unor solutii pentru a-si proteja milioanele, ci pe dezmostenitii citește mai mult

Criza economica nu atinge deloc pe cei bogati, gasitori intotdeauna a unor solutii pentru a-si proteja milioanele, ci pe dezmostenitii soartei.

de Camil Petrescu Găsit in: Citate despre Economie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  21  /  19  

Viermele e foarte multumit de existenta lui de vierme si nu doreste altceva, petnru ca nu are notiunea unui altceva.

Viermele e foarte multumit de existenta lui de vierme si nu doreste altceva, petnru ca nu are notiunea unui altceva.

  ( comentarii )
  19  /  18  

Sufletul omenesc este alcatuit in afara de instincte si dintr-o functie creatoare de iluzii, despre care nu poti sa stii citește mai mult

Sufletul omenesc este alcatuit in afara de instincte si dintr-o functie creatoare de iluzii, despre care nu poti sa stii cand devin autosugestii si orice sinceritate trebuie suspectata numai cu masura.

  ( comentarii )
  24  /  13  

Un suflet intreg, chiar cand se abate pe cai ratacite, ramane mare.

Un suflet intreg, chiar cand se abate pe cai ratacite, ramane mare.

de Camil Petrescu Găsit in: Citate despre Suflet,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  41  /  27  

Bunatatea adevarata cere neaparat inteligenta si imaginatie.

Bunatatea adevarata cere neaparat inteligenta si imaginatie.

Maxioms Web Pet