Maxioms Pet

X

Epicur

Epicur (341 î.Hr. Samos – 270 î.Hr. Atena) a fost filosof grec, fondatorul Epicurismului.
Născut în insula Samos, fiu al atenianului Neocles, Epicur trăiește perioada de decadență a lumii grecești, după dominația exercitată de Filip al Macedoniei și de către fiul său Alexandru cel Mare. Epicur își urmează părinții în exil la Colofon, unde se afirmă ca profesor de filosofie.

Ține prelegeri în Mytilene (311 î.Hr.), unde se împrietenește cu Hermachos, viitorul său succesor, iar apoi în Lampsacos (310 î.Hr.). Haosul exterior al cetății îl determină să propovăduiască o reîntoarcere asupra vieții interioare. În 306 î.Hr., el cumpără o grădină (kepos), un teren situat la nord-est de Atena, unde va rămâne până la moarte. Aici adună o comunitate de prieteni care trăiesc în jurul maestrului, îndepărtați de viața politică. Își deschide propria școală de filosofie care rivaliza cu Academia și Peripatos. Prin activitatea de la Atena, Epicur pune bazele unui nou curent filosofic - epicurismul - cu un puternic ecou până la sfârșitul lumii antice. Ca și în cazul lui Socrate, pe care îl aprecia, moartea lui Epicur a fost aceea a unui înțelept senin și perfect stăpân pe el.

Trimite prin:

Maxioms de Epicur

  ( comentarii )
  31  /  50  

Justiţia este un contract de oportunitate în care se intră pentru a preveni ca oamenii să lezeze sau să fie citește mai mult

Justiţia este un contract de oportunitate în care se intră pentru a preveni ca oamenii să lezeze sau să fie lezaţi.

de Epicur Găsit in: Maxime despre justiţie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  44  /  37  

Cunoasterea greselii e inceputul salvarii .

Cunoasterea greselii e inceputul salvarii .

de Epicur Găsit in: Citate despre Filozofie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  48  /  66  

Dorintele aprinse pentru ceva fac sufletul orb pentru orice alt lucru.

Dorintele aprinse pentru ceva fac sufletul orb pentru orice alt lucru.

de Epicur Găsit in: Citate despre Dorinta,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet