Maxioms Pet

X

Despre scop

de maxioms.ro     ( comentarii ) / 30 May 2012

Pentru a ajunge undeva in viata trebuie sa ai un scop cat mai clar si mai precis. Daca nu, e ca si cum ai rataci printr-un labirint fara macar sa stii incotro te indrepti. Cei mai multi dintre noi avem dificultati in a spune cu exactitate ce urmarim in existenta noastra si ne miram apoi ca nu reusim si nu obtinem nimic. Mai mult, daca ne observam cu atentie, constatam ca in cea mai mare parte a timpului vizam un scop care este, mai degraba, un anti-scop, de genul: nu vreau sa sufar si sa fiu nefericit, nu vreau sa ma tem de ceilalti, nu vreau sa fiu slab, nu vreau sa am o imagine negativa a propriei persoane...


Dar, concentrandu-se asupra ideii de nu trage asupra propriilor picioare, va ajuta oare arcasul sa nimereasca pasarea care zboara deasupra capului? Putin probabil.


Altii au oidee ceva mai bine conturata dar scopul ramane destul de vag. Exemple clasice: vreau sa fiu fericit, vreau sa fiu bine, vreau sa reusesc in viata, vreau sa intalnesc marea iubire… In acest caz e ca si cum ai vrea sa nimerseti centrul unei tinte de la 500 m, legat la ochi. Pentru unii reusita si fericirea sunt sinonime cu bunurile materiale, calatorii, pentru altii cu recunoasterea sociala, iar pentru altii cu descoperirea spirituala, a iubirii si asa mai departe.


Cum sa facem, asadar, tinta cat mai vizibila?


De cate ori scopul propus cuprinde o negatie cum ar fi: “nu mai vreau...” incercati sa o inlocuiti cu o afirmatie. Astfel “nu mai vreau sa sufar din cauza singuratatii” va deveni “voi relua legatura cu vechile cunostinte, ma voi inscrie la un curs care imi face placere (gimnastica, teatru, dans...) si voi face noi cunostinte” sau “nu mai vrea sa fiu deprimat(a)” se va transforma in “voi face sport, voi manca sanatos, voi dormi la ore regulate si voi face schimbarile necesare pentru a ma simti bine”.


Pentru a clarifica un scop ambiguu, care cuprinde expresii vagi ca: “a fi bine”, “ a fi mai bine”, “fericire”, “dragoste”, actionati ca si cum ati fi la cinema. Filmul pe care il vedeti pe ecran este cel al reusitei voastre, al vietii voastre fericite.


Ce vedeti exact? Ce faceti altfel decat acum? Unde locuiti? Cu cine? Care este munca voastra? Ce activitati aveti? Cine sunt persoanele din anturajul vostru? Cum va petreceti timpul liber? Care va sunt pasiunile si preocuparile? Cum sunteti din punct de vedere psihic? Ce parere aveti despre voi?


Dintre toate aceste aspecte pe care le vedeti in acest film, ce puteti incepe sa puneti in aplicare din acest moment? Nu maine, nici poimaine, nici in ziua... Astazi. Daca tinta se afla in viitor, sageata porneste in prezent.

Trimite prin:

Ultimele Articole

Nu vreau sa ma mai neg

Nu mai vreau sa ma mai neg, sa-mi neg sentimentele, nevoile, asteptarile. Vreau sa fiu respectata, ascultata, inteleasa. Am dreptul citește mai mult

Nu exista cale spre fericire. Fericirea este calea.

Daca priviti cu atentie o harta rutiera sau maritima, veti observa ca vi se prezinta drumurile posibile pentru a ajunge citește mai mult

Un proverb scurt poate valora mai mult decat un discurs lung

Poate chiar inainte de a deprinde tainele scrisului si ale cititului, am apelat la proverbe sau zicale, auzite de la citește mai mult

» Vezi toate Articolele
Maxioms Web Pet