Maxioms Pet

X

Axel Munthe

Axel Martin Fredrik Munthe (n. Oskarshamn, 31 octombrie 1857 - d. Stockholm, 11 februarie 1949) a fost medic, psihiatru și scriitor suedez. Este cunoscut mai ales ca autor al "Cărții de la San Michele" (1929), o povestire autobiografică romanțată a vieții și a activității sale. Axel Munthe a fost o persoană cu un caracter internațional. Vorbea mai multe limbi (suedeza, engleza, franceza, italiana -- graiurile napolitan și capriot, ambele fluent -- și -- destul de bine -- germana), se născuse și crescuse în Suedia, studiase medicina și deschisese un cabinet medical în Franța, fusese căsătorit cu o aristocrată engleză și își petrecuse cea mai mare parte din viața de adult în Italia. Avea o înclinare naturală de filantrop, tratându-și adesea pacienții săraci fără să accepte onorariul de medic și riscându-și viața de mai multe ori pentru a da ajutor, în timpul războiului, dezastrelor naturale sau epidemiilor, deși ar fi putut să rămână la distanță și în siguranță. Era un neobosit apărător al drepturilor animalelor. A cumpărat un teren, lângă vila lui din insula Capri, pentru a crea o zonă de protecție a păsărilor, interzicând folosirea capcanelor sau metodelor chinuitoare de prindere. Ținea și îngrijea animale de casă: câini, o maimuță și o bufniță. Cartea de la San Michele este scrisă într-o manieră oarecum ciudată. În primul rând, este o relatare a experiențelor sale de viață colorată însă cu licențe dramatice. A scris mai ales despre oameni și despre ciudățeniile lor, descriind slăbiciunile bogaților și săracilor (și a câtorva animale), adesea într-o manieră tragică și, în același timp, comică.

Trimite prin:

Maxioms de Axel Munthe

  ( comentarii )
  38  /  35  

Un om poate rezista mult atat timp cat se suporta pe el insusi. Poate trai fara speranta, fara prieteni, fara citește mai mult

Un om poate rezista mult atat timp cat se suporta pe el insusi. Poate trai fara speranta, fara prieteni, fara carti, chiar si fara muzica, atata timp cat poate sa-si asculte propriile ganduri.

de Axel Munthe Găsit in: Citate despre Om,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  43  /  25  

Salbatica, cruda creatura nu este dupa gratii, de obicei sta in fata lor.

Salbatica, cruda creatura nu este dupa gratii, de obicei sta in fata lor.

de Axel Munthe Găsit in: Citate despre Om,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet