Maxioms Pet

X

Charles Peirce

Charles Sanders Peirce (10 septembrie 1839 – 19 aprilie 1914) a fost filosof și logician american, considerat fondator al curentului filosofic pragmatism și, alături de William James, părintele semioticii moderne.
S-a născut în Cambridge, Massachusetts și a fost fiul lui Sarah Hunt Mills și Benjamin Peirce, profesor de astronomie și matematică la Universitatea Harvard. Charles Peirce a obținut diploma în chimie la Harvard în 1859 iar în timpul liber studia filosofia.
A fost un inovator în logică și matematică. Era critic față de abordările carteziene ale epistemologiei. A acuzat faptul că metoda îndoielii i-a încurajat pe oameni să se prefacă a se îndoi de ceva de care nu se îndoiau de fapt și a susținut că trebuie să începem de la ceva de care nu ne putem îndoi, progresând către adevăr, bazându-ne mai degrabă pe varietatea raționărilor noastre decât pe tăria vreuneia din ele. Mai târziu, anticartezianismul său a luat forma unei doctrine critice a simțului comun.
În eseul Fixarea convingerii (1877), scoate în evidență deosebirea practică dintre credință în sensul convingerii și îndoială. Convingerea călăuzește acțiunea, cea de-a doua stimulează cercetarea în ajungerea la o credință. Comparând diferite metode de fixare a convingerii, ajunge la concluzia că, singura metodă este metoda științei. Mare parte din munca sa a fost consacrată descrierii metodei științei și a încercat să dovedească faptul că ea ne conduce la adevăr.

Trimite prin:

Maxioms de Charles Peirce

  ( comentarii )
  40  /  36  

Daca omul ar fi fost nemuritor acesta ar fi fost sigur ca va trai ziua in care toate lucrurile in citește mai mult

Daca omul ar fi fost nemuritor acesta ar fi fost sigur ca va trai ziua in care toate lucrurile in care a crezut ii vor trada increderea, naruindu-se.

de Charles Peirce Găsit in: Citate despre Om,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  31  /  40  

Pragmatistul stie ca indoiala este o arta care trebuie dobandita cu dificultate.

Pragmatistul stie ca indoiala este o arta care trebuie dobandita cu dificultate.

de Charles Peirce Găsit in: Citate despre Filozofie,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet