Maxioms Pet

X

Confucius

Confucius (sau Kong Fu Zi, n. 550 î.Hr.; d. 470 î.Hr.) a fost un filozof chinez care a influențat decisiv gândirea asiatică.
Cele mai vechi date biografice, inserate în opera istoricului Sima Qian, sunt deja impregnate de legendă. Descendent al unei familii princiare din satul Song, Confucius a ocupat înalte funcții oficiale la curtea suveranilor Lu (actuala provincie Shandong), petrece călătorind cei 13 ani ai unui exil început în 496 î.Hr., revine apoi în Lu, unde își încheie viața.
Dobândind o mare faimă ca învățat și dascăl, Confucius organizează o școală la care s-au adunat, potrivit tradiției, 3000 de elevi. Discursurile, reflecțiile, aforismele culese de discipolii săi au fost grupate în 20 de secțiuni ale lucrării „Cugetări” (Lunyu); aceasta este singura dintre cele 5 opere clasice ale confucianismului la care Confucius a colaborat personal. Confucius este prima personalitate a culturii chineze care a pus bazele unei concepții filozofice sistemice. Gândirea sa este mai mult o doctrină etico-politică decât un sistem filozofic propriu-zis, interesul practic depășește în preocupările sale determinarea teoretică. Natura ar fi pătrunsă de o esență divino-cerească - din care s-ar desprinde natura umană și ea, în ultimă analiză, tot „cerească”. Problema de la care a plecat Confucius a fost modalitatea de guvernare care să asigure ordinea în stat și societate. Buna înțelegere între oameni și ordinea în societate se obțin numai prin desăvîrșirea interioară a individului și prin supunerea lui structurilor statale și culturale existente. Realizarea acestui ideal al desăvârșirii se face prin perfecta cunoaștere a trecutului istoric, prin respectarea riturilor, obiceiurilor și tradițiilor ancestrale, prin subordonarea față de suveran și instituțiile statului. Virtuțile admirate de Confucius rămân pietatea filială, respectul față de frate, loialitatea, înțelepciunea, iubirea și curajul - calități proprii modelului de viață al aristocrației. Virtutea cardinală rămâne în ren (omenia, principiul iubirii umane). El a lăsat fără răspuns întrebarea dacă omul este bun sau nu din cauza naturii. Din învățătura sa s-au desprins diferite linii de găndire și școli, fie filozofice, fie religioase, dar și confucianismul, care a devenit ideologia oficială a monarhiei chineze în timpul celor două dinastii Han (206 î.Hr. - 220 d.Hr.) răspăndindu-se în antichitate și în ev. mediu în Coreea, Peninsula Indochina, Japonia.

Trimite prin:

Maxioms de Confucius

  ( comentarii )
  27  /  18  

Nu căuta răspunsuri imposibile. Mai bine schimbă întrebările.

Nu căuta răspunsuri imposibile. Mai bine schimbă întrebările.

de Confucius Găsit in: Citate despre Intrebare,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  27  /  35  

Daca intalnesti un om de valoare, incearca sa fii ca el. Daca intalnesti un om mediocru, cauta-i defectele in tine citește mai mult

Daca intalnesti un om de valoare, incearca sa fii ca el. Daca intalnesti un om mediocru, cauta-i defectele in tine insuti.

de Confucius Găsit in: Citate despre Defecte,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  86  /  89  

Conştiinţa - lumina inteligenţei pentru a distinge binele de rău.

Conştiinţa - lumina inteligenţei pentru a distinge binele de rău.

de Confucius Găsit in: Maxime despre conştiinţă,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  21  /  25  

Cand vrei sa omori un tantar nu il ochesti cu tunul.

Cand vrei sa omori un tantar nu il ochesti cu tunul.

de Confucius Găsit in: Citate despre Filozofie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  81  /  61  

Omul inteligent nu uita, chiar daca este in siguranta, ca oricand un pericol poate aparea, cand se afla in siguranta, citește mai mult

Omul inteligent nu uita, chiar daca este in siguranta, ca oricand un pericol poate aparea, cand se afla in siguranta, el nu uita ca exista posibilitatea decaderii. Cand toate sunt clar stabilite, el nu uita ca dezordinea poate oricand interveni. Astfel persoana sa si tot ce-i apartine este in permanenta protejat.

de Confucius Găsit in: Citate despre Siguranta,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet