Maxioms Pet

X

Constantin Dobrogeanu-Gherea

Constantin Dobrogeanu-Gherea (n.21 mai 1855, în satul Slavianka,Ekaterinoslav, – d. 7 mai 1920, București) a fost un scriitor și fruntaș socialist român de origine evreiască. Numele lui real era Solomon Katz, în limba ucraineană Mihail Nikitici Kass.
A fost unul dintre membrii marcanți ai Partidul Social Democrat Român, un critic literar prodigios, cunoscut pentru polemica sa cu Titu Maiorescu. Acesta susținea ideea artei pentru artă, în timp ce Constantin Dobrogeanu-Gherea era adeptul teoriei artei cu tendință.
Lev Troțki îi face un portret special: "Printre miniștrii, diplomații sau prefecții din România, nu puțini sunt cei care au învățat alfabetul politic de la Gherea. Din fericire ei nu sunt singuri. Din 1890, Gherea a condus prima generație de muncitori socialiști români spre învățăturile marxismului. Gherea și Rakovsky au fost primii care au îndreptat Partidele socialiste spre Revoluția din Rusia și au inițiat un nou tip de partid socialist" . Prin lucrarea sa Neoiobăgia, devine unul dintre părinții sociologiei din România. Fiul său, Alexandru Gherea, este unul dintre membrii fondatori ai Partidului Comunist Român.

Constantin Dobrogeanu-Gherea 's Bio

  • Profesie:teoretician socialist

  • Născut(ă):21.05.1855

  • Decedat(ă):07.05.1920

  • Nationalitate:român de origine uc

Trimite prin:

Maxioms de Constantin Dobrogeanu-gherea

  ( comentarii )
  39  /  40  

Istoria ne invata multe, cu conditia sa pricepem invataturile ei.

Istoria ne invata multe, cu conditia sa pricepem invataturile ei.

Maxioms Web Pet