Maxioms Pet

X

Descartes

René Descartes (31 martie 1596 – 11 februarie 1650), cunoscut de asemenea cu numele latin Cartesius, a fost un filozof și matematician francez.
S-a născut în localitatea La Haye en Touraine în 1596, fiind al treilea copil al cuplului Joachim și Jeanne Descartes, o familie de mici nobili din regiunea Touraine, Franța. La numai un an de la nașterea lui René, mama sa se stinge din viață ; Descartes va fi crescut de o doică și se pare că a fost contaminat de boala de plămâni care a cauzat moartea acestuia. În 1604, la vârsta de 8 ani, este încredințat noului așezământ al iezuiților din La Fleche, bastion al gândirii aristotelice. Aici studiază latina și greaca, precum și matematica, fizica, logica, morala și metafizica. Îl cunoaște pe polimatul Marin Mersenne, cu care va purta o vastă și variată corespondență și va întreține o relație îndelungată de prietenie intelectuală. Între 1614 și 1617 își ia bacalaureatul și licența în drept la Universitatea din Poitiers.

Trimite prin:

Maxioms de Descartes

  ( comentarii )
  66  /  66  

Intuiţia este concepţia încrezătoare a unei minţi simple şi atente, care apare doar din lumina raţiunii şi este mai certă citește mai mult

Intuiţia este concepţia încrezătoare a unei minţi simple şi atente, care apare doar din lumina raţiunii şi este mai certă decât deducţia.

de Descartes Găsit in: Maxime despre intuiţie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  64  /  59  

A fi înseamnă a face.

A fi înseamnă a face.

de Descartes Găsit in: Maxime despre a fi,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet