Maxioms Pet

X

Domnica Filimon-Stoicescu

omnica Filimon-Stoicescu (15 septembrie 1928, Bucureşti) este un editor şi istoric literar. Este fiica Filotheii (născută Boldeanu) şi a lui Gheorghe I. Filimon, ofiţer. Urmează şcoala primară la Focşani şi Bucureşti, gimnaziul şi liceul la Bucureşti, Ploieşti şi Sibiu. Va absolvi în 1951 Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, funcţionând apoi ca redactor la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă (1954-1957), Editura Tineretului (1957-1968), Editura Albatros (1968-1983). A debutat în presă în „Viaţa românească" (1956), colaborând şi la „Secolul 20", „Convorbiri literare", „Cronica", „Săptămâna" etc., unde publică articole, cronici, dar şi versuri. A fost distinsă cu Premiul „Perpessicius" al revistei „Manuscriptum" (1985) pentru ediţiile consacrate lui Titu Maiorescu. A mai semnat Domnica Filimon şi Domnica Stoicescu.

Trimite prin:

Maxioms de Domnica Filimon-stoicescu

  ( comentarii )
  53  /  56  

In cele mai importante nuvele, ca si mai tarziu in romanul Mara, Slavici se dovedeste fidel metodei sale de creatie citește mai mult

In cele mai importante nuvele, ca si mai tarziu in romanul Mara, Slavici se dovedeste fidel metodei sale de creatie realista, oglindind viata societatii transilvanene pe care o cunoaste indeaproape, transmitand nealterata nota specifica vietii satului de peste munti intr-un anumit moment istoric. De aici izvoraste spiritul popular care pulseaza puternic in opera sa; respectand realitatile si pastrand culoarea locala a mediului social descris in aceeasi maniera artistica pe care o vor dovedi marii scriitori ardeleni: George Cosbuc, Octavian Goga, Liviu Rebreanu; Ioan Slavici se dovedeste si in acest sens un deschizator de drum.

Maxioms Web Pet