Maxioms Pet

X

Gheorghe Glodeanu

Gheorghe Glodeanu s-a nascut in 9 decembrie 1957 in orasul Carei, jud. Satu Mare. Absolvent al Facultatii de Filologie din Cluj-Napoca, promotia 1981. Titlul lucrarii de licenta: Metamorfozele timpului in proza fantastica a lui Mircea Eliade. Doctor in stiinte filologice din 1996. Este profesor la Facultatea de Litere a Universitatii de Nord din Baia Mare si director al revistei Nord literar din aceeasi localitate.
Apublicat saptesprezece volume de critica literara, dintre care mai multe consacrate operei lui Mircea Eliade: Fantasticul in proza lui Mircea Eliade (1993), Mircea Eliade. Poetica fantasticului si morfologia romanului existential (1997), Coordonate ale imaginarului in opera lui Mircea Eliade (2001, editia a II-a, 2006), Noaptea de Sanziene de Mircea Eliade, (2002, editia a II-a, 2008). Capitole consacrate lui Mircea Eliade in alte lucrari: Eseuri (1997), Poetica romanului romanesc interbelic. O posibila tipologie a romanului (1998, editia a II-a, 2007), Incursiuni in literatura diasporei si a disidentei (1999), Poezie si poetica (2004), Mastile lui Proteu. Ipostaze si configuratii ale romanului romanesc (2005), Fascinatia fictiunii. Incursiuni in literatura interbelica si contemporana (2006). In volume colective: La tiganci de Mircea Eliade in cinci interpretari (2001, editia a II-a, 2008).
Bibliografia Eliade a lui Gheorghe Glodeanu mai insumeaza cateva zeci de articole publicate in revistele din tara si strainatate.

Trimite prin:

Maxioms de Gheorghe Glodeanu

  ( comentarii )
  12  /  26  

Capodopera romanesca a scriitorului ramane, indiscutabil, Noaptea de Sanziene, amplu roman sinteza, ce reuneste toate temele si motivele esentiale ale citește mai mult

Capodopera romanesca a scriitorului ramane, indiscutabil, Noaptea de Sanziene, amplu roman sinteza, ce reuneste toate temele si motivele esentiale ale operei scriitorului. Este un bun exemplu de roman-suma, cum doar putine avem in literatura romana.

de Gheorghe Glodeanu Găsit in: Citate despre Literatura,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet