Maxioms Pet

X

Henriette Yvone Stahl

Henriette Yvonne Stahl - (n. 1 septembrie 1900, la Saint Avald, Franța - d. 25 mai1984), scriitoare și traducătoare română. Este sora sociologului H. H. Stahl.
Scriitoarea s-a născut în Lorena într-o familie franceză. Medicii francezi o decretaseră la naștere "non viable", mama ei trecând prin mari probleme financiare și depășind o depresie profundă. În 1901 familia ei se stabilește în România, și scriitoarea primește cetățenia română. Tatăl său, Henri Stahl a fost autorul unei celebre metode de stenografie și stenograf șef al Parlamentului, prietenul de o viață al istoricului Nicolae Iorga. Face liceul în particular, începe școala la vârsta de 9 ani din cauza sănătății ei șubrede. În anul 1918 este trimisă de părinți ca să locuiască la țară în familia ordonanței care-i salvase viața tatălui ei pe front, Iordache Dumitru. Soția acestuia este prototipul eroinei romanului Voica. Debutează în literatură cu poeme în proză publicate în revista Flacăra, în 1931. Urmează Conservatorul de Artă Dramatică din București între anii 1922 - 1925, unde studiază actoria la clasa actorului Ion Livescu. În 1931 îl cunoaște pe poetul Ion Vinea alături de care va rămâne 14 ani . Din 1945 îl cunoaște pe romancierul Petru Dumitriu cu ocazia premierii acestuia pentru cea mai bună nuvelă a anului. Acesta se mută la ea acasă din 1946 ( inițial lângă Cișmigiu, ulterior pe Pake Protopopescu nr. 89 , unde se află și acum o plachetă in memoriam a scriitoarei ) . Legătura dintre ei va dura aproximativ 10 ani, în pofida diferenței mari de vârstă ( 24 de ani! ). În 1954 are loc un episod interesant : căsătoria celor doi, urmată aproape imediat de divorț . Explicația probabilă este dorința de a-i asigura scriitoarei un venit decent și statutul de relativă protecție în fața abuzurilor ca fostă soție de nomenclaturist.

Trimite prin:

Maxioms de Henriette Yvone Stahl

  ( comentarii )
  48  /  57  

Strada era pustie, totul invaluit intr-o lumina rara, si clipele, plutind in aerul bland, se opreau lucului nestiind incotro sa citește mai mult

Strada era pustie, totul invaluit intr-o lumina rara, si clipele, plutind in aerul bland, se opreau lucului nestiind incotro sa plece, orasul era mort.

de Henriette Yvone Stahl Găsit in: Citate despre Opinie,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet