Maxioms Pet

X

Janos Bolyai

ános Bolyai (n. 15 decembrie 1802, Cluj - d. 27 ianuarie 1860, Târgu Mureș) a fost un matematician maghiar din Transilvania, născut la Cluj-Napoca, fiul matematicianului Farkas Bolyai. A scris lucrări fundamentale în geometria ne-euclidiană.
După absolvire, în 1817, a început studiile de inginerie la Academia Militară din Viena, întrucât familia nu a putut finanța un studiu al matematicii în străinătate, cum și-ar fi dorit tatăl acestuia. În 1822 a încheiat studiul cu succes și a dedicat încă un an studiilor ștințifice, în care a dezvoltat, printre altele, fundamentele geometriei neeuclidiene, incercând, asemeni tatălui, să demonstreze postulatul paralel al lui Euclid. A colaborat în această direcție cu prietenul său Carl Szasz (1798-1835), care însă în 1821 a plecat în Ungaria ca profesor.

Trimite prin:

Maxioms de Janos Bolyai

  ( comentarii )
  26  /  34  

Din nimic am creat un nou univers.

Din nimic am creat un nou univers.

de Janos Bolyai Găsit in: Citate despre Creatie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  21  /  13  

Omul adevarat doreste sa asigure nu numai traiul si fericirea lui, ci, pe cat e posibil si in putinta lui, citește mai mult

Omul adevarat doreste sa asigure nu numai traiul si fericirea lui, ci, pe cat e posibil si in putinta lui, si a altora.

de Janos Bolyai Găsit in: Citate despre Om,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  33  /  33  

Doctorina fericirii e doctrina miscarii care cuprinde intregul univers. Scopul ei este crearea pe pamant a erei de aur, in citește mai mult

Doctorina fericirii e doctrina miscarii care cuprinde intregul univers. Scopul ei este crearea pe pamant a erei de aur, in care numai adoratorii aurului isi pierd sensul vietii lor.

de Janos Bolyai Găsit in: Citate despre Fericire,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet