Maxioms Pet

X

Nicolae Iorga

Nicolae Iorga (nume original: Nicu N. Iorga, n. 6 iunie 1871, Botoșani, d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.
După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, a urmat Liceul Național din Iași în 1888. A absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma "magna cum laude", apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.
Iorga devine in 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Române. În 1894, la 24 de ani, obține prin concurs catedra de istorie la Universitatea din București. Din 1911 este membru activ al Academiei Române. Începând din 1908 ține cursuri de vară la Vălenii de Munte, județul Prahova.
Dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu din istoria românilor fără să constați că Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo și a tratat tema în mod fundamental. În timpul regimului comunist opera sa istorică a fost în mod conștient ignorată, istoria României fiind contrafăcută în concordanță cu vederile regimului de către persoane aservite acestuia. Iorga a fost autor al unui număr uriaș de publicații, cel mai mare poligraf al românilor: circa 1.250 de volume și 25.000 de articole.
Opera sa istorică cuprinde diverse domenii: monografii de orașe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a călătorilor în străinătate etc. Câteva din publicațiile mai importante: Studii și documente cu privire la istoria românilor, în 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman în 5 volume (apărută în limba germană: Geschichte des osmanischen Reiches, 1908-1913), Istoria românilor în 10 volume (1936-1939). Ca literat, Nicolae Iorga a scris poezii, drame istorice (Învierea lui Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfântul Francisc din Asisi și altele), volume memorialistice (Oameni cari au fost, O viață de om, așa cum a fost). În 1903 a preluat conducerea revistei Sămănătorul.
Ca istoric literar, a publicat: Istoria literaturii române în secolul al XVIII-lea (vol. I-II, 1901); Istoria literaturii religioase a românilor până la 1688 (1904); Istoria literaturii românești în veacul al XIX-lea, de la 1821 înainte. În legătură cu dezvoltarea culturală a neamului (vol. I, 1907, vol. II, 1908, vol. III, 1909); Istoria literaturii românești (vol. I, 1925, vol. II, 1926, vol. III, 1933)); Istoria literaturii românești contemporane (1934); Istoria literaturii românești. Introducere sintetică (1929).
Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului Naționalist-Democrat, în anii 1931-1932 Prim-ministru și Ministru al Educației Naționale. Membru al parlamentului în mai multe legislaturi, Iorga era un reputat orator, temut de adversarii săi politici.
Nicolae Iorga a fost fondatorul (1920) și director al Școlii Române din Paris ("Fontenay-aux-Roses"). A editat și condus numeroase ziare și reviste ("Neamul românesc", "Revista istorică", "Revue Historique du Sud-Est-Européen", "Floarea darurilor" etc.). Unul dintre doctrinarii sămănătorismului (a condus revista "Sămănătorul" în perioada 1905-1906).
Nicolae Iorga a avut un sfârșit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia și asasinat la 27 noiembrie 1940 de către un grup de legionari. Membrii Gărzii de Fier îl considerau responsabil de uciderea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu în timpul regimului de autoritate monarhică a regelui Carol al II-lea, când în urma unei scrisori deschise adresate de Codreanu către Iorga, acesta fiind și consilier regal, i-a intentat proces și liderul legionarilor a fost condamnat pentru calomnie. Cu toate ca Iorga a adresat cateva scrisori instantei in care a cerut suspendarea procesului, acesta nu a fost oprit. Ulterior, Codreanu a fost asasinat din ordinul regelui. Membrii Garzii de Fier au negat ca acest asasinat ar fi avut la baza un ordin central condamnand totodata asasinarea lui Iorga. Acestia insista asupra faptului ca asasinii au actionat pe cont propriu, fara sa se consulte cu comandamentul central.
După aflarea veștii despre asasinarea lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Trimite prin:

Maxioms de Nicolae Iorga

  ( comentarii )
  4  /  10  

Cand natia e in arme, eu nu vad decat steagul tarii si steagul tarii il apar.

Cand natia e in arme, eu nu vad decat steagul tarii si steagul tarii il apar.

de Nicolae Iorga Găsit in: Citate despre Diverse,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  22  /  26  

Fereste-te de acel dusman care vrea sa te castige si pe tine impotriva ta.

Fereste-te de acel dusman care vrea sa te castige si pe tine impotriva ta.

  ( comentarii )
  32  /  20  

Un adevar si o minciuna formeaza o confuzie, un monstru periculos, fiindca partea de adevar ce este in el il citește mai mult

Un adevar si o minciuna formeaza o confuzie, un monstru periculos, fiindca partea de adevar ce este in el il face sa traiasca, pe cand minciuna curata e stafie, e nimic.

  ( comentarii )
  16  /  24  

Invidiosul nu se simte bine nici singur; numai nenorocirea altora poate sa faca bucuria lui.

Invidiosul nu se simte bine nici singur; numai nenorocirea altora poate sa faca bucuria lui.

de Nicolae Iorga Găsit in: Citate despre Invidie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  20  /  19  

Tinerii sunt scalvii visurilor, batrinii servitorii regretelor.

Tinerii sunt scalvii visurilor, batrinii servitorii regretelor.

de Nicolae Iorga Găsit in: Citate despre Varsta,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet