Maxioms Pet

X
  •   65  /  72  

    Ca cercetator al culturii populare mi-a placut sa ratacesc, sa merg si pe alte carari decat cele batatorite de inaintasi. Daca in stiinta mergi pe calea batatorita de altii, nu te ratacesti, dar descoperi ceea ce au descoperitacestia inaintea ta. de aceea, si prin acest volum, Sarbatori si obiceiuri romanesti, am dorit sa gasec iesiri la luminis. Preocuparea mea constanta a fost si ramane de a scrie lucrari accesibile si pentru parintii mei, tarani din Baragan, dar sa impace, pe cat posibil, si exigentele specialistilor: etnologi, sociologi, istorici, filosofi. In masura in care aceste carti vor contribui cu ceva la descifrarea miracilului dainuirii multimilenare a romanilor la Carpati si Dunarea de Jos, imi voi aprecia utilitatea in lumea de aici si, impacat, ma voi pregati de plecare in lumea de dincolo.

Trimite prin:

S-ar putea să-ți placă   /   Vezi toate maxioms

  ( comentarii )
  50  /  68  

Folclorul este mai ales local. El este produsul unei epoci, al unei ocupatii, al unei culturi. Sigur, se pot da citește mai mult

Folclorul este mai ales local. El este produsul unei epoci, al unei ocupatii, al unei culturi. Sigur, se pot da exemple elocvente de motive literare care au circulat dintr-o cultura in alta. O seama de motive epice preluate din Biblie au devenit produse literare in diferite arii din lumea crestina. Dar, esentialmente, produsele folclorice sint marcate de acest caracter zonal. In conditiile de izolare in care au trait oamenii sute de ani, nici nu e de mirare. Folclorul nu are menirea sa rezolve conflicte etnice.

de Constantin Eretescu Găsit in: Citate despre Folclor,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  50  /  79  

Folclorul inca traieste, dar in alte forme.

Folclorul inca traieste, dar in alte forme.

de Constantin Eretescu Găsit in: Citate despre Folclor,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  60  /  67  

Materialele etno-folclorice concrete vorbesc despre faptul ca cele mai multe traditii populare sint foarte vechi si au origine locala. Asa-numitele citește mai mult

Materialele etno-folclorice concrete vorbesc despre faptul ca cele mai multe traditii populare sint foarte vechi si au origine locala. Asa-numitele imprumuturi sint putine la numar si nu sint de prima valoare. Majoritatea obiceiurilor calendaristice, inclusiv cele legate de sarbatorile de iarna, au la baza traiul, munca, tendinta spre o viata mai buna.

de Nicolae Baiesu Găsit in: Citate despre Folclor,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet