Maxioms Pet

X

Albert Camus

Albert Camus (n. 7 noiembrie 1913, Mondovi, Algeria - d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franța) a fost un romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului.
Se naște într-un ținut sărac al Algeriei, Mondovi - părinții săi fiind stabiliți aici încă din 1871.
Albert este al doilea fiu al soților Camus, născut după fratele său mai mare, Lucien.
A absolvit cursurile școlii comunale, după care urmează, ca bursier, cursurile liceului din Alger; a urmat și studii universitare. Face studii de filozofie, luîndu-și licența cu teza Metafizica creștină și neoplatonismul, care are ca obiect raportul dintre elenism și creștinism la Plotin și Sfântul Augustin. Din aceeași perioadă datează și afirmația: "Mă simțeam un grec trăind într-o lume creștină".
Camus trăiește intens extremele existențiale: se dedică pasiunii sportive, devine chiar un celebru fotbalist, gustă o formă de glorie accentuată, dar la vârsta de 17 ani apar primele simptome ale tuberculozei. Boala îi frânează avânturile și îl determină să aleagă o viață mai retrasă în locul uneia de boem.
Cel de-al doilea eveniment este intrarea sa, la îndemnul unui prieten, în Partidul Comunist Francez, unde primește sarcina de partid de a se ocupa cu propaganda în mediile musulmane (deși spunea altundeva că "libertatea n-a învățat-o de la Marx, ci din mizerie".
Camus a părăsit Partidul Comunist Francez în împrejurări și din motive care nu sunt întru totul clare. După unele surse, această ruptură ar fi intervenit în anul 1935, iar după altele, în 1937.
În toată această perioadă Camus și-a continuat studiile la Facultatea din Alger, având concomitent diverse ocupații pentru a-și cîștiga existența. Până în 1939, viața sa decurge în mod obșnuit, fără evenimente spectaculoase. Însă în acest an izbucnește cel de-al doilea război mondial. Camus a încercat să se înroleze, dar este respins din cauza sănătății sale. El pleacă la Oran – "un oraș obișnuit și nimic mai mult decât o prefectură franceză de pe coasta algeriană" – unde va plasa acțiunea romanului Ciuma.
În 1940, se căsătorește cu Francine Faure, originară din Oran. În 1941 începe să lucreze la romanul Ciuma.
În 1942, un reviriment al bolii sale îl obligă pe Camus să se odihnească la Chambon-sur-Lignon. La 8 noiembrie 1942 are loc debarcarea trupelor anglo-americane în Africa de Nord, fapt care îl separă pînă la Eliberare pe Camus de soția sa, rămasă la Oran.
În 1946 termină de scris romanul Ciuma. Vine, apoi, amurgul împlinirilor, marcat și de decernarea Premiul Nobel pentru literatură în 1957. După trei ani, la 4 ianuarie 1960, moare într-un stupid accident de mașină, în timp ce se întoarcea la Paris din scurta vacanță a sărbătorilor de iarnă, de la ski.

Albert Camus 's Bio

  • Profesie:scriitor, filozof

  • Născut(ă):07.11.1913

  • Decedat(ă):04.01.1960

  • Nationalitate:francez

Trimite prin:

Maxioms de Albert Camus

  ( comentarii )
  27  /  25  

Aparent negativă, pentru că nu rezolvă nimic, revolta e profund pozitivă pentru că relevă întotdeauna ceea ce merită apărat în citește mai mult

Aparent negativă, pentru că nu rezolvă nimic, revolta e profund pozitivă pentru că relevă întotdeauna ceea ce merită apărat în om.

de Albert Camus Găsit in: Citate despre Revolta,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  15  /  28  

Omul vrea sa traiasca dar este inutil sa speram ca aceasta dorinta ii va dicta toate actiunile.

Omul vrea sa traiasca dar este inutil sa speram ca aceasta dorinta ii va dicta toate actiunile.

de Albert Camus Găsit in: Citate despre Om,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  26  /  25  

Sentimentul absurdităţii nu ia naştere din simpla examinare a unui fapt sau a unei impresii, ci că el ţâşneşte din citește mai mult

Sentimentul absurdităţii nu ia naştere din simpla examinare a unui fapt sau a unei impresii, ci că el ţâşneşte din comparaţia făcută între o stare de fapt şi o anumită realitate, între o acţiune şi lumea care o depăşeşte. Absurdul este, în esenţă, un divorţ. El nu există în nici unul din elementele comparate. El se naşte din confruntarea lor.

de Albert Camus Găsit in: Citate despre Absurd,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  13  /  19  

Admiratia este suprema bucurie a intelegerii.

Admiratia este suprema bucurie a intelegerii.

de Albert Camus Găsit in: Citate despre Filozofie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  69  /  68  

După o viaţă întreagă, omul îşi dă seama că a trăit ani de zile spre a se convinge de un citește mai mult

După o viaţă întreagă, omul îşi dă seama că a trăit ani de zile spre a se convinge de un singur adevăr. Dar un singur adevăr, dacă este evident, e de ajuns pentru conduita unei existenţe.

de Albert Camus Găsit in: Citate despre Adevar,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet