Maxioms Pet

X

Benedetto Croce

Benedetto Croce (n. 25 februarie 1866, d. 20 noiembrie 1952) a fost un critic italian, filozof idealist și politician. A scris numeroase lucrări de filozofia istoriei și de estetică. A avut o influență notabilă asupra lui Antonio Gramsci.
Croce nu a posedat o diplomă universitară, pregătirea lui este în mare parte aceea a unui autodidact. La 17 ani, după pierderea părinților săi în cutremurul de la Casamicciola, îndrumat de unchiul său, urmeză câteva cursuri ale Facultății de Drept, pe care însă nu o absolvă. Timp de șase ani, între 1886-1892 călătorește în țările de mare cultură. În 1892 se stabilește la Neapole unde își va petrece întreaga viața. A deținut funcții publice de două ori: în 1920-1921 a fost ministru al învățământului și în 1944, după înlăturarea regimului mussolinian, când a participat la formarea primului guvern de coaliție. Primele scrieri ale lui Croce privesc istoria Regatului celor Două Sicilii. La 21 de ani scrie prima sa operă de amploare, La rivoluzione napoletana del 1799. Se dedică filosofiei. În 1903, împreună cu Giovanni Gentile întemeiază o revistă care cuprinde studii asupra literaturii italiene contemporane, La Critica. La aproape 40 de ani scrie principala sa operă, Estetica.

Trimite prin:

Maxioms de Benedetto Croce

  ( comentarii )
  25  /  42  

Cunoasterea prin intuitie n-are nevoie de îndrumator, n-are trebuinta sa se sprijine pe nimeni si nici nu va lua cu citește mai mult

Cunoasterea prin intuitie n-are nevoie de îndrumator, n-are trebuinta sa se sprijine pe nimeni si nici nu va lua cu împrumut ochii altuia, de vreme ce-i are în frunte pe ai sai proprii, sanatosi.

de Benedetto Croce Găsit in: Citate despre Cunoastere,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  30  /  70  

Iubirea corespunde unei nevoi, nevoia unui refugiu ideal in care sa fie atinsa voluptatea superioara oricarei alta si care sa citește mai mult

Iubirea corespunde unei nevoi, nevoia unui refugiu ideal in care sa fie atinsa voluptatea superioara oricarei alta si care sa nu mai lase altei dorinte - voluptatea si repausul beatitudinei.

de Benedetto Croce Găsit in: Citate despre Iubire,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  41  /  40  

Iubirea corespunde unei nevoi, nevoia unui refugiu ideal în care sa fie atinsa o voluptate superioara oricarei alta si care citește mai mult

Iubirea corespunde unei nevoi, nevoia unui refugiu ideal în care sa fie atinsa o voluptate superioara oricarei alta si care sa nu mai lase altei dorinte – voluptatea si repausul beatitudinei.

de Benedetto Croce Găsit in: Citate despre Iubire,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  49  /  55  

Pudoarea însoteste în acelasi chip cele mai delicate si mai alese sentimente, care însa manifestate inoportun ar pierde din delicatete citește mai mult

Pudoarea însoteste în acelasi chip cele mai delicate si mai alese sentimente, care însa manifestate inoportun ar pierde din delicatete si noblete si s-ar transforma în profanare, în ochii acelora care le cultiva în sinea lor si le considera sacre.

de Benedetto Croce Găsit in: Citate despre Sentimente,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet