Maxioms Pet

X

Lucian Blaga

Lucian Blaga (n. 9 mai 1895, Lancrăm, lângă Sebeș, comitatul Sibiu - d. 6 mai 1961, Cluj) a fost un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar și diplomat român. Personalitate impunătoare și polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate.
A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în Românul, cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909. În anul 1911 călătorește în Italia, unde își petrece timpul în librării, căutând cărți de filosofie, și vizitând vestigiile istorice ale acestei țări.
A urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea în perioada 1914–1916, pe care le-a finalizat cu licență în 1917. A studiat filosofia și biologia la Universitatea din Viena între anii 1916 și 1920, obținând titlul de doctor în filosofie. Aici a cunoscut-o pe Cornelia Brediceanu, cea care îi va deveni soție. A revenit în țară în ajunul Marii Uniri. În anul 1916, în timpul verii, Blaga vizitează Viena, unde descoperă Expresionismul.

Lucian Blaga 's Bio

  • Profesie:filosof, umanist, jurnalist, poet, dramaturg, traducător, profesor universitar și diplomat român

  • Născut(ă):09.05.1895

  • Decedat(ă):06.05.1961

  • Nationalitate:română

Trimite prin:

Maxioms de Lucian Blaga

  ( comentarii )
  6  /  9  

Inima, cu bătăile ei, ne aplaudă existența.

Inima, cu bătăile ei, ne aplaudă existența.

de Lucian Blaga Găsit in: Citate despre Inima,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  7  /  12  

Iubind, ne-ncredintam ca sintem.

Iubind, ne-ncredintam ca sintem.

de Lucian Blaga Găsit in: Citate despre Dragoste,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  14  /  24  

Inteligenta omeneasca nu e o misterioasa fabrica de adevaruri absolute, ea este un factor important in sanul realitatii, un centru citește mai mult

Inteligenta omeneasca nu e o misterioasa fabrica de adevaruri absolute, ea este un factor important in sanul realitatii, un centru de activitati spontane, un creator de fictiuni, de mituri.

de Lucian Blaga Găsit in: Citate despre Inteligenta,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  11  /  18  

Un lucru il putem vedea clar si plastic numai daca are umbre si penumbre: moartea este umbra care da plasticitate citește mai mult

Un lucru il putem vedea clar si plastic numai daca are umbre si penumbre: moartea este umbra care da plasticitate vietii.

  ( comentarii )
  46  /  71  

Melancolia este o reductie la zero a capacitatii noastre innascute de a ne autoiluziona.

Melancolia este o reductie la zero a capacitatii noastre innascute de a ne autoiluziona.

Maxioms Web Pet