Maxioms Pet

X

D.I. Suchianu

Dumitru Ion Suchianu (n. 2 septembrie 1895 - d. 17 aprilie 1985) a fost un sociolog, eseist, jurist, istoric, critic literar și critic de film român.
1924 scrie pentru prima oara în publicațiile vremii despre film și cinematografie. În 1929 este remarcat ca primul teoretician român al filmului.
1926-1948, este magistrat și membru în comisia de cenzură a filmelor 1940 este numit Director general al Cinematografiei și contribuie la organizarea studioului Oficiului Național Cinematografic
În 1966 are o scurtă apariție ca actor, interpretând, alături de Margareta Pâslaru, Cornel Coman și Ștefan Iordache un rol în comedia "Un film cu o fată fermecătoare" regizată de Lucian Bratu.
Ionel Teodoreanu scrie despre D. I. Suchianu: "... Și bucureșteanul Suchianu a trecut de câteva ori prin redacție, elegant, sportiv, ruginiu, creț, clipicios, graseindu-și teoriile și paradoxele (cu sorbituri intermitente ca de supă), foarte pitoresc, uneori parodiant hazos, alteori frenetic, facând scenă din locul lui, - ceilalti, în raport cu el, devenind sala, adică spectatori. Asa e Suchianu: un om-spectacol pe care unii il aplaudă, iar altii nu. Profesorul Ibrăileanu îl asculta cu interes".

Trimite prin:

Maxioms de D.i. Suchianu

  ( comentarii )
  87  /  75  

Marlene Dietrich, această fiinţă, din care un regizor exaltat a vrut să facă un căpcăun, o ghionoaie care devorează destinele citește mai mult

Marlene Dietrich, această fiinţă, din care un regizor exaltat a vrut să facă un căpcăun, o ghionoaie care devorează destinele bărbaţilor, era o femeie capabilă să spună: "găsesc normal să găteşti mâncare, să freci parchetul omului pe care îl iubeşti. Mii şi mii de femei fac asta în fiecare zi. Când iubeşti pe cineva, devii agentul lui, secretara, astroloaga, bucătăreasa, asociata lui." Cu educaţie spartană a primit supusă elanurile de a arbora acea pasivitate activă în care îşi fierbea gândurile prezente şi victoriile artistice viitoare.

Maxioms Web Pet