Maxioms Pet

X

Eugen Ionescu

Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina - d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.
Primele apariții ale lui Eugen Ionescu sunt în limba română, cu poezii publicate în revista Bilete de papagal (1928-1931) a lui Tudor Arghezi, articole de critică literară și o încercare de epică umoristică, Hugoliada: Viața grotescă și tragică a lui Victor Hugo. Volumul de debut e un volum de versuri și se numește Elegii pentru ființe mici. Cele mai de seamă scrieri în limba română rămân eseurile critice, reunite în volumul intitulat Nu !, premiat de un juriu prezidat de Tudor Vianu pentru "scriitori tineri needitați". Desprindem deja o formulă a absurdului, cartea producând uimire, derută, comic irezistibil. Astfel, după ce atacă figurile majore ale literaturii române din acea vreme, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Ionel Teodoreanu, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu pentru că nu ar fi creat o operă valabilă, Eugen Ionescu revine și susține că ar putea dovedi exact contrariul!
Întreaga operă ce va urma poate fi considerată ca un efort original și reușit de a desprinde din banalitatea contingentului sensul tragic și absurd al existenței, fatalitatea morții, splendoarea și neantul condiției umane.

Eugen Ionescu 's Bio

  • Profesie:dramaturg, eseist

  • Născut(ă):26.11.1909

  • Decedat(ă):28.03.1994

  • Nationalitate:română

Trimite prin:

Maxioms de Eugen Ionescu

  ( comentarii )
  21  /  27  

Copilaria este o lume de miracole si de uimire a creatiei scaldate in lumina, iesind din intuneric, nespus de noua citește mai mult

Copilaria este o lume de miracole si de uimire a creatiei scaldate in lumina, iesind din intuneric, nespus de noua si proaspata si uluitoare .

de Eugen Ionescu Găsit in: Citate despre Filozofie,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  74  /  55  

Daca ar fi sa ne facem griji pentru tot ce se intampla, viata ar deveni insuportabila.

Daca ar fi sa ne facem griji pentru tot ce se intampla, viata ar deveni insuportabila.

de Eugen Ionescu Găsit in: Citate despre Grija,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  36  /  64  

De ce intr-o zi minunea de a fi ia sfarsit, de ce intelegem ca este minune abia cand pierim, de citește mai mult

De ce intr-o zi minunea de a fi ia sfarsit, de ce intelegem ca este minune abia cand pierim, de ce o intunecam cu neghiobiile, cu dusmaniile, cu nadejdile stupide, de ce oamenii se cauta unii pe altii in noapte si nu se regasesc decat ca sa nu se recunoasca si sa se loveasca, de ce ne agatam cu disperare de o semnificatie inexistenta si ce crima trebuie sa ispasim pentru a putea trai in acest vid?

de Eugen Ionescu Găsit in: Citate despre Minune,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  31  /  27  

Toata lumea vrea sa dirijeze pe toata lumea. Toata lumea se impotriveste sa fie dirijata de toata lumea. Astfel se citește mai mult

Toata lumea vrea sa dirijeze pe toata lumea. Toata lumea se impotriveste sa fie dirijata de toata lumea. Astfel se stabileste un echilibru cel putin dinamic.

de Eugen Ionescu Găsit in: Citate despre Lume,
Trimite prin:
  ( comentarii )
  30  /  24  

Nu simularea constituie o vină artistică, ci proba simulării.

Nu simularea constituie o vină artistică, ci proba simulării.

de Eugen Ionescu Găsit in: Citate despre Simulare,
Trimite prin:
Maxioms Web Pet