Maxioms Pet

X

Gabriel Dimisianu

Gabriel Dimisianu nascut la 25 ianuarie 1936, Braila este critic literar roman. Fiul lui Iancu Dimisianu, librar, si al Marioarei (n. Burtan). Studiile primare, medii si liceale in orasul natal (1942-1953).
Dupa absolvirea Facultatii de Filologie, sectia lb. si literatura romana, a Univ. din Bucuresti (1958), lucreaza ca redactor la Gazeta literara (1958-1964: 1965-1967; din 1968, redactor-sef adjunct), Scanteia (1964-1965), Amfiteatru (1967-1968, redactor-sef adjunct). Romania literara. Debuteaza in Gazeta literara. Colaboreaza la Contemporanul, Luceafarul, Flacara, Convorbiri literare, Ramuri, Steaua, Romania libera, cu cronici, recenzii si art. de atitudine critica, o parte dintre ele constituind materia voi. de debut. Schite de critica (1966), si a altor sase carti (Prozatorii de azi, 1970; Valori actuale, 1974; Noua prozatori, 1977; Opinii literare, 1978; Lecturi libere, 1983; Subiecte, 1987), ce inchid in ele activitatea unui observator atent al actualitatii literare, inclinat mai cu seama spre analiza prozei romanesti contemporane. A prefatat voi. din opera lui G. Calinescu, Pompiliu Constantinescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Ion Ghica" class="navg">Ion Ghica, Titu Maiorescu, Ion Creanga, I. L. Caragiale, I. A. Bassarabescu, G. Braescu, Camil Petrescu, Mircea Eliade, Geo Bogza, Majtenvi Erik. Premiul Uniunii Scriitorilor (1977).

Trimite prin:

Maxioms de Gabriel Dimisianu

  ( comentarii )
  58  /  63  

Critica fara literatura, fara obiect, desigur ca nu este cu putinta. Dar critica nu paraziteaza literatura ci o insoteste complinitor. citește mai mult

Critica fara literatura, fara obiect, desigur ca nu este cu putinta. Dar critica nu paraziteaza literatura ci o insoteste complinitor. Ca disciplina cu statut propriu ea functioneaza de relativ putin timp, dar o constiinta critica a avut intotdeauna literatura. Instinctul creator al artistului trebuia vegheat, strunit din interior. Caci din interiorul literaturii actioneaza critica si nu din afara ei, cum gresit se mai crede.

  ( comentarii )
  73  /  62  

Destula lume crede, intr-adevar, ca activitatea criticului este una parazitara si chiar frivola, asemanatoare cu a greierului din fabula lui citește mai mult

Destula lume crede, intr-adevar, ca activitatea criticului este una parazitara si chiar frivola, asemanatoare cu a greierului din fabula lui La Fontaine. Candva Eugen Barbu, furios la culme pe critica, trimisese si el la o fabula, aceea cu musca la arat. Este adevarat insa ca tot el a sustinut ca un anume critic este divin, ceea ce nu prea se leaga cu ce se spunea in amintita fabula. Ciudatenii!

Maxioms Web Pet